Cercetasia
cercetasia este o miscare educativa a copiilor si tinerilor, bazata pe voluntariat, cu caracter apolitic, deschisa tuturor, fara deosebire de nationalitate, rasa, sex, credinta sau conditie sociala, în concordanta cu principiile si metoda cercetasesca.
scopul cercetasiei este de a contribui la dezvoltarea tinerilor, în vederea împlinirii lor fizice, intelectuale, sociale, spirituale, pentru a deveni cetateni responsabili ai comunitatii locale, nationale si internationale.
Principiile fundamentale ale Miscarii Cercetasesti
- datoria fata de dumnezeu - aderarea la principiile spirituale, fidelitatea fata de religia care le exprima si acceptarea îndatoririlor ce decurg din aceasta.
- datoria fata de aproape - loialitatea fata de tara si traditii, în armonie cu promovarea conceptelor de pace, întelegere si cooperare la nivel local, national si international. participarea la dezvoltarea societatii în respectul fata de demnitatea umana si integritatea naturii.
- datoria fata de sine - asumarea responsabilitatii dezvoltarii propriei persoane.
Metoda cercetaseasca (Scout)
este un sistem de auto-educatie progresiva, bazata pe:
- o promisiune si o lege
- invatarea prin actiune
- viata in grupuri mici (patrule, spre exemplu) urmarind, sub indrumarea adultilor, descoperirea progresiva si acceptarea responsabilitatilor, formarea spiritului de autodeterminare in dezvoltarea caracterului, acumularea de cunostinte si deprinderi, castigarea increderii in fortele proprii, capacitatea de adaptare si abilitatile de a coopera si conduce;
- programe de activitati progresive si stimulative, bazate pe interesul participantilor, incluzand jocuri, cunostinte practice utile si servicii in folosul comunitatii, desfasurate, in general, in cadrul oferit de natura, in stransa legatura cu aceasta.
Cercetasii activeaza in domeniile
- explorare si descoperire: se urmareste dezvoltarea orizontului copiilor si tinerilor, descoperirea oamenilor si a lumii.
- îmbunatatirea calitatii vietii: protejarea mediului inconjurator, combaterea alcolismului, tabagismului si a drogurilor.
- democratie: practicarea experientelor democratiei.
- cultura: cunoasterea culturii nationale si a altor grupuri etnice sau nationale.
- solidaritate: demonstrarea solidaritatii fata de oamenii defavorizati.
- progres si activitati sociale: experienta de munca, campanii de informare, proiecte comunitare.
Recomandati Aceasta Pagina Prietenilor
Daca aceste informatii v-au fost de folos, va invitam sa recomandati aceasta pagina si prietenilor prin intermediul retelelor de socilizare de mai jos: